Sint Martinus Kerk

In de Liemers, waarin Wehl gelegen is, werd reeds vroegtijdig het Christendom gepredikt. Omstreeks 700 stichtte Sint Willibrord in Emmerich (D) de Sint Maartenskerk. De volgelingen van deze grote missionaris hebben hier het Christendom gebracht. Binnen een eeuw was er behoefte aan een eigen kerk in Wehl.

In 1188 wordt voor het eerst gesproken over een stenen kerk. De parochie Wehl was eerst onderhorig aan de kerk van Zeddam. Wehl wordt echter als parochie al genoemd in 1234, zodat ze toen zeker al onafhankelijk was. Dat klopt trouwens ook, als wij op de ouderdom van een gedeelte van de toren letten. Volgens deskundigen is dit gedeelte uit de tijd tussen 1150 en 1200. Het feit dat de kerk als patroon Sint Martinus heeft, wijst ook al op de hoge ouderdom. Zowel de Franken als Sint Willibrord hadden een bijzondere verering voor deze heilige.Het verhaal van de patroon van de kerk is zichtbaar in de glas-in-loodramen die achter het hoofdaltaar geplaatst zijn (1910).

De Wehlse Sint Martinuskerk is van oudsher geplaatst op een kruispunt van wegen en daarbij ook nog op één van de hoogste punten van ons dorp. Oorspronkelijk stond de oude toren tegen de voorgevel van het oude kerkje aan. Omstreeks 1480 is de kerk herbouwd en veel ruimer gemaakt. De toren werd nu ook ingebouwd en wellicht is toen de traptoren geplaatst.

In 1854-1855 werd de kerk langer gemaakt en wel naar de oostkant, dus in de richting van het altaar. Hier was nog voldoende ruimte voor, want tot nu toe had het kerkhof om de kerk gelegen.

In 1854 vond de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. Zwijsen, het gewenst dat het dorp Kilder, dat tot dan toe onder de parochie Zeddam viel, tot de parochie Wehl ging behoren. Dat is ongeveer 30 jaar zo gebleven.

Omstreeks 1880 werd de kerk van Wehl te klein. Daarom, en vanzelfsprekend ook om de gemeenschap van Kilder te gerieven, benoemde de aartsbisschop, Mgr. Snickers, kapelaan Bluemers van Keijenborg tot assistent te Wehl met als opdracht: de oprichting van de parochie Kilder. In 1886 vond daar de plechtige inwijding van de kerk plaats.

Een twintigtal jaren later, onder het pastoraat van pastoor Berndes (1908 - 1915) was het aantal communicanten in Wehl echter zodanig gegroeid (decreet van de vervroegde kindercommunie van Z.H. Pius X), dat de kerk weer te klein was geworden. Uitbreiding was noodzakelijk. Pastoor Berndes heeft hiervan slechts het begin mogen meemaken.

In 1916 tijdens het pastoraat van pastoor Dillman ( 1915 – 1927) was het werk voltooid. Tijdens deze ingrijpende verbouwing was er op ’t Kempke een houten noodkerk geplaatst. Onze oude Sint Martinuskerk had door een aanbouw van een dubbel transept veel aan ruimte en aan schoonheid gewonnen. In de timmerfabriek van de heer Theodoor Damen te Wehl werden keurige nieuwe banken vervaardigd. Er kwamen 220 nieuwe zitplaatsen bij voor de parochianen van Wehl en Nieuw Wehl.

Na een tiental jaren werd de kerk opnieuw te klein en bleek de behoefte aan een nieuwe parochie en een kerk te Nieuw Wehl. Tot pastoor van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand te Nieuw Wehl werd benoemd Henricus van Ooyen, die sinds 1911 kapelaan te Wehl was. In 1925 was de parochie van Nieuw Wehl een feit. De Wehlse Sint Martinuskerk onderging daarna, althans uiterlijk, geen grote veranderingen meer. Inwendig gebeurde er heel wat.

In 1941 werd het zangkoor verbouwd en werd er een pijporgel gekocht. In de jaren daarna kwamen er nog nieuwe glas-in-loodramen bij, werd het priesterkoor flink uitgebreid en werd een dagkapel achter in de kerk gerealiseerd.

Tussen 1983 en 1985 had de eerste fase van de restauratie van het kerkgebouw plaats. In 1990 / 1991 de tweede fase. In 2004 en 2005 zijn de toren en torenklok gerestaureerd, in 2006 de torenspits en het kruis met de haan en in 2007 de twee grote vensters aan de noordzijde.

Al geruime tijd staat de Martinuskerk onder toezicht van Monumentenzorg. Mede omdat onze parochie al zo lang bestaat is de parochie in het bezit van een aantal waardevolle kunstvoorwerpen. Een aantal kunstvoorwerpen is in bewaring gegeven bij het Liemers Museum te Zevenaar.

Zowel de kerk als pastorie / parochiecentrum zijn beiden rijksmonumenten en zijn onverbrekelijk met elkaar en met Wehl verbonden.

Ringleiding: In het gehele middenschip van onze kerk is een ringleidingsysteem aangebracht. Slechthorenden met een gehoorapparaat, dat voorzien is van een bepaalde schakelaar, kunnen hier op afstemmen en van de ringleiding gebruik maken.

Laatst aangepast ( zondag, 24 juni 2012 14:23 )