Monumenten

Gedenkteken bij het Hagelkruismonument

Het gedenkteken staat aan het einde van de Hagelkruisweg, bij de ingang van het Wehlse bos en is mede tot stand gekomen door steun van de Oudheidkundige Vereniging Wehl en de gemeente Wehl.

Met dit monument wil de St. Martinusparochie Wehl ons herinneren aan de processies en bidtochten om Gods zegen voor de vruchten der aarde. In het gedenkteken zijn zes composities verwerkt. Het is in 1998 gemaakt door de kunstenares mevr. Lies Potter uit Oisterwijk.

De composities zijn geplaatst in de zes nissen die het gedenkteken heeft. Deze samenhangende composities vertellen een verhaal. Het verhaal van de vruchten der aarde voor alle mensen. Het laat de kijker nadenken over samen delen (relatie naar St. Martinus) en wil de kijker laten beseffen dat het dagelijks voedsel een samenspel is van veel factoren, natuur en bovennatuur. Ook de zorg voor de aarde heeft hierin een plaats gekregen.

Deze afbeeldingen moeten een denken op gang brengen bij de kijker. Op deze manier kan het gedenkteken een bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces bij ( jonge) mensen, dat ons dagelijks voedsel geen automatisme is.

Composities van links naar rechts:

1 St. Martinuskerk en Hagelkruis.

2 Zon, weer, aarde.

3 Vruchten der aarde.

4 Processie met baldakijn.

5 Hoorn des overvloeds.

6 Martinus

Mariakapel bij zorgcentrum Oldershove.

Uit de informatie van de Oudheidkundige Vereniging Wehl blijkt dat de kapelletje op 15 november 1939 is ingezegend door pastoor Holtslag. Dit Veldkapelletje was een geschenk van broeder overste van het St. Martinusklooster en stond oorspronkelijk aan het voetpad, “Het gangetje” achter het St. Martinus-klooster.

Wehl was de tweede plaats in de Liemers dat een Bidkapelletje kreeg.

Halfweg de vijftiger jaren werd dit gangetje afgesloten en mede daardoor raakte de kapelletje geleidelijk aan in de vergetelheid.

Toen echter de gemeente Wehl in de tweede helft van de tachtiger jaren het Martinusklooster aankocht zagen sommige Wehlenaren de kans om het kapelletje van de ondergang te redden. Door het te verplaatsen en te laten restaureren zou het bewaard kunnen blijven voor het nageslacht.

Op initiatief en door inzet van de Oudheidkundige Vereniging Wehl, van veel vrijwilligers en van de gemeente Wehl is het gebouwtje in 1988 “verhuisd” naar de Wilhelminastraat bij het zorgcentrum.

In 2006 is de omgeving van het in oude glorie herstelde kapelletje opgeknapt en kan iedereen er weer terecht.

Monument bij het kerkhof

Bij het kerkhof aan de Jhr. de Bellefroidweg staat een gerestaureerd monument.

Vroeger deed dit gebouwtje dienst als opbaarruimte en later als bergplaats voor de lijkkoets.

Thans heeft het de functie van opslagruimte voor kerkhofgereedschap.

Laatst aangepast ( zondag, 24 juni 2012 14:06 )